miércoles, 1 de mayo de 2013

L'evolució dels dibuixos dels nostres menuts


 


En aquest apartat, aprenerem una mica sobre l'evolució del dibuix dels nostres infants.
Es important saber que el dibuix infantil afavoreix l’escriptura i la lectura, potencia la confiança en un mateix, millora la comunicació i la creativitat

Per tant, mitjançant el dibuix infantil els infants aconsegueixen expressar-se. Per a ells no és tan sols una manera d’entretenir-se sinó que és realment una manera d’expressar els seus sentiments i pensaments. Mitjançant el dibuix poden representar objectes reals o idees abstractes. Si parem atenció als dibuixos dels infants podem arribar a conèixer-los més profundament, saber els seus desitjos, el seu estat d’ànim, com veuen la seva família, els amics, la seva escola, etc.

Cal motivar els infants perquè dibuixin, amb qualsevol tipus de material, com ceres, temperes, retoladors, guixos, aquarel·les, i sobretot al principi no és necessari imposar-los normes ni tècniques, sinó que cal deixar-los que gaudeixin del plaer de pintar.

El dibuix infantil va transitant per diferents etapes que, en alguna mesura, es poden relacionar amb l’edat. L’obra dels autors Lowenfeld i Brittain, Desarrollo de la capacidad creadora, va portar el replantejament de les concepcions estètiques i pedagògiques relacionades amb l’expressió plàstica dels infants.

Aquests autors prenen com a referència el procés evolutiu dels infants i hi integren les orientacions psicològiques, pedagògiques, estètiques i interpretatives de l’art infantil. Classifiquen els períodes evolutius en cinc etapes:

  1. Etapa del gargot (de 2 o menys anys a 4)
  2. Etapa preesquemàtica (de 4 a 7 anys).
  3. Etapa esquemàtica (de 7 a 9 anys).
  4. Etapa d’inici del realisme (de 9 a 12 anys).
  5. Etapa del realisme visual (de 12 a 14 anys).
A continuación ens centrarem en l'etapa del gargot. i mostrarem diferents fotografíes de dibuixos d'infants dins d'aquesta etapa. Aquesta es divideix en :
 
  • Gargot incontrolat ( 18 mesos)
 
 
  • Gargot controlat ( 2 anys i mig)

 
  • Gargot amb nom ( ( 3 anys i mig)

 

 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 

No hay comentarios:

Publicar un comentario